Pradžia » 2021 m. IV ketvirčio investicijų ir dar šio to apžvalga

2021 m. IV ketvirčio investicijų ir dar šio to apžvalga

Ar matėt naują Pancerovo ir Davidonytės ,,Pažemintųjų palatą” Laisvės TV kanale? Jei ne, tai kviečiu pažiūrėti. Tenai nušviečiama per eilę metų nusistovėjusi medicinos darbuotojų priespauda. Kai pasvarstau, suprantu, kad nieko naujo neišgirdau,bet, kuomet visos problemos, visi DELFI straipsniai ir žiniasklaidoje girdėtos istorijos buvo sudėtos į vieną filmą, vis vien likau priblokštas. Nustebino girdimi komentarai, kad esą tokie tyrimai neturi vertės, tik išryškina problemas, bet niekaip neskatina jų sprendimo. Manau esant atvirkščiai. Juk žurnalistų darbas yra kelti problemas į viešumą, o tuomet atsakingi asmenys ir institucijos yra verčiami ryžtingiau imtis veiksmų.

Žiūrėjau dokumentinį filmą apie Dostojevskio gyvenimą. Prasiskolinęs buvo iki tokio lygio, kad lombarde pridavinėjo žmonos auskarus ir kailinius. Nesolidu. O visgi vienas didžiausių XIX a. amžiaus žmonių.

O kaip praturtėjo pasaulis. Štai Dostojevskis didžiąją dalį gyvenimo pragyveno varge, šaltyje ir alkyje, kai tuo tarpu aš ir Jūs mielas skaitytojau (bandau kreiptis į skaitytoją kaip kad Dostojevskis savo romanuose kreipiasi, šiltai ir mandagiai, tarsi kviestų kartu mąstyti ir diskutuoti), šiltai ir sotūs sėdime savo negandų aplenkiamuose, šiluma, elektra, vandeniu ir kanalizacija (priešingai nei Burj Khalifa) patikimai aprūpintuose būstuose. Po velnių, tas rašytojas 10 metų katorgos Sibire su grandinėmis ant kojų atlaikė, o man sunku ligoninėje budėti??!!

Sustabdžiau investicijas į Paskolų klubą, nes automatas nepagauna pakankamai paskolų, be to palūkanos vis labiau krenta, kas verčia abejoti ar grąža atsveria prisiimamą riziką (to apskaičiuoti nemoku, tad šis sprendimas buvo priimtas pasikliaujant emocijomis ir sekant investuotojų bendruomenės pasisakymus). Paskolų klubas sudarė kiek mažiau nei 4 % mano portfelio. Taip pat investicijas sustabdžiau ir FinBee platformoje. Mano mėnesinis pelnas platformoje siekė vos kiek daugiau nei 20 Eur, tad, pamaniau, kad kas mėnesį atiduoti tą 1 Eur iš 20 yra per daug. Prie to prisidėjo mano jutimas (vėlgi nieko objektyvaus), kad P2P grąža jau daugelį mėnesių palengva krenta. Šių argumentų vedinas palieku FinBee. FinBee sudarė kiek mažiau nei 6% mano portfelio.

Tuos 4 ir 6 % mano portfelio perims kitos rizikingos investicijos – kriptovaliutos. Prie to privedė YT kanalas: Laisvės TV. Pinigai ir Šeši nuliai žengimas į kriptovaliutų rinką: ILGALAIKIS INVESTAVIMAS Į CRYPTO. KAIP IR KUR? Smarkiai susidomėjau šita sritimi. Web 3.0, blockchain, kriptovaliutos, NFTs. Skaitau ,,The Bitcoin standard”, žiūriu YT video, esu labai susidomėjęs ir suintriguotas. Nenustebsiu, jei laikui bėgant naujoji kriptoekonomika perrašinės vadovėlius, išstums kažkuriuos žaidėjus, pvz. dabartines P2P platformas (efektyviai išnaudojant ,,Smart contracts”, kaip suprantu, yra įmanoma atsisakyti tarpininko, t.y. platformos). Manau investuosiąs į Bitcoin ir Ethereum kas mėnesį iš viso apie 400 Eur (20 % mėnesinių investicijų). Taip, 20 % yra daug. Akivaizdžiai noriu veiksmo. Vėlgi emocijų vedinas sprendimas. Deja, bet nepakanka kompetencijos objektyviai įvertinti kriptoekonomikos tvarumo ir potencialo, tad remiuosi tikėjimu. Šiek tiek informuotu tikėjimu, bet, pripažįstu, paviršutiniškai). Į Bondoros Go and Grow kas mėnesį leisis nebe po 400, o tik po 100 €. Žodžiu, portfelis rizikingės. Iš šono žiūrint, nebrandu, bet jaučiu savo sprendimą esant OK. Daug emocinių sprendimų investavime šį ketvirtį. Įspėjimas sau.

Išėjau iš darbo. Didžiuojuosi atlaikęs, paskutinį mėnesį turėjau septynis parinius budėjimus plius normalų stacionaro darbą. No joke. Skyrių palikti teko degantį – du kolegos Covid positiv. Man buvo pasiūlyta perimti budėjimų sausio mėnesį kaip Honorararzt’ui (samdomas gydytojas). Deruosi dėl vieno budėjimo už 65 Eur/val. Čia brutto. Išsiderėti, ko gero, pavyks. Už tokius pinigus arsiu mielai.

Naują darbą neurologijos skyriuje gretimame mieste pradedu po kelių savaičių. Nekantriai laukiu, žiūrėsiu ar sėkmingai pakelsiu darbo krūvį naujoje ligoninėje, kur pasak nuogirdų bus geriau. Kažkurį laiko tarpą neturėsiu budėjimu, tad uždirbsiu, ko gero apie 2800 €/mėn. Po to, kai būsiu paruoštas kinkymui į budėjimus vėl uždirbsiu daug. Jau pavyko susirasti butą naujame mieste. Gražesnis, brangesnis. Reikės nusipirktį vieną kitą buitinį prietaisą. Beje, gydytojo reputacija dalyvaujant ,,grožio konkurse” nuomojantis butą pasak vietinių žaidžia labai didelį vaidmenį. Galiu tik pritarti.

Neberūkau. Nors pastoviai ir nerūkiau. Tik kad rūkymo vidurkis buvo padidėjęs nuo pakelio per metus iki pakelio per mėnesį. Su draugu sudarėm paktą ir metėm. Jau teko keliskart atsisakyti, buvo sunkiau nei tikėjausi, bet pavyko. Liūdino draugai, kurie nepalaikė ir bandė įsiūlyti.

Radau netoli manęs esant ledo areną, tad vėl mokausi, seniau niekaip neišmokto, ,,hockey stop’o”. Tiesą sakant paleidžiant šį įrašą, ,,hockey stop’ą” jau diletantiškai moku.

Žiūriu Laisves TV Pinigai kanalą. Patinka podcast’as ,,Į pliusą”. Įžvalgi komanda kanalą atidarė pačiu laiku: kai ypač padaugėjo smulkiųjų investuotojų. Pagarba A. Tapinui ir Ko.

Laaaabai daug prokrastinuoju. Draugai skėsčioja rankomis, nesutinka. Na, bet čia jau man geriau žinot.

Vokietijoje pakėlė neapmokestinamų palūkanų ir dividendų sumą iki 1000 €. Mokesčių vis dar nedeklaravau, vis atidedu.

Paskutinių 3 mėn. pajamos: 13 339 € Paskutinių 3 mėn. išlaidos: 5895 € Paskutinių 3 mėn. savings rate: 55,8 %

Viso investuota: 26576 € (+6600 € nuo birželio pab.)

Vertė: 35 374 € (+8776 € nuo birželio pab.) Šį ketvirtį investicijų prieaugis siekė virš 2 000 € !!!

3 thoughts on “2021 m. IV ketvirčio investicijų ir dar šio to apžvalga”

  1. Jau dėl ko ko, bet dėl nuosavų investicijų nesigėdyk ir neatgailauk. Tiki crypto – važiuojam. Publikai bus tik įdomiau. Nes, kad turtus susikrauti lėtai ir nuobodžiai įmanoma jau visi supranta. Bet gal galima ne taip lėtai ir ne tiek nuobodžiai.

    Procentai skamba dideli, bet sumos mažos, bent jau lyginant su pajamom. Esi pakliuvęs į identiškas mano pinkles. Po 20 Eur net nesinori nieko pradėti, nes kas iš to, tai lendi su daugiau. Bet nuo pajamų tai vistiek yra labai maža dalis, todėl, mano nuomone, all good. Subyrės visas crypto kažkada per ateinančius 2 metus, na ir kas? Su viena alga visą praradimą atstatysi.

    Viskas gerai, judi į priekį ir portfelis įspūdingai auga. Šviesi ateitis tiek dėl profesijos, tiek dėl finansinės nepriklausomybės. 🙂

    1. Geras, nebuvau pamąstęs, kad iš ties palyginus su pajamom – keli šimtai eurų per mėn į kripto nėra toks jau didelis daiktas. Ačiū.

  2. Puikus žurnalistinis tyrimas iš Laisvės TV kolektyvo. Diskusijoms erdvės šia tema tiek darbe, tiek šeimoje, draugų kompanijoje atsirado. Baisu ir gėda matyti kas vyksta, kaip dirba vadyba ir kaip kalba politikai, kai paliečiama ši tema. Absurdas, pyktis ir nusivylimas.

    Kaip visi panašėjam ir vienodai mąstom – gal net viens kitą įtakojam, nes bendrų taškų gausu. Tiek gyvenime, tiek investicijose panašiomis, kartais net identiškomis tiesomis vadovaujamies. Matau, jog ir kripto nebe tabu, vedam gana panašią politiką.

    Kas link bendro tamstos portfelio – uždarbis auga kaip ant mielių, žaliuoja grafikas. Linkiu išlaikyt tempą!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *